Hielklachten

Er zijn twee plaatsen op het hielbeen (calcaneus) waar vaak klachten voorkomen. Klachten aan de achterzijde zijn vaak gerelateerd aan de achillespees. Pijnklachten aan de onderzijde kunnen verschillende oorzaken hebben.

Faciitis Plantaris
Ontsteking/overbelasting van een peesplaat (fascie) die onder (plantair) de voet loopt. De oorsprong van deze pees bevindt zich op het hielbeen. De aanhechting op de voorvoet. De peesplaat houdt de voetboog gespannen. Door een verkeerde manier van lopen of verandering in dagelijkse belasting kan een te hoge trekkracht op de pees ontstaan. Dit kan een ontsteking tot gevolg hebben.

Hielspoor
In een ander geval ontstaat er een verkalking in de aanhechting van de pees op het hielbeen. Dit is op een Röntgenfoto meestal te zien. In dit geval is er sprake van hielspoor.

Calcaneodynie
Hielpijn die veroorzaakt wordt door weinig demping. Dit wordt veroorzaakt door een dunner wordend vetkussen onder de hiel.

Morbus shever
Hielpijn bij kinderen ontstaat vaak door irritatie van de groeischijven in het hielbeen. In actieve fasen in de groeiperiode kunnen deze gecombineerd met intensief bewegen overprikkeld raken.

Therapie
Mogelijkheden van therapie zijn: medical taping (cure tape), oefeningen, orthomanuele manipulatie, zooltherapie of een combinatie van hiervan.