Voorvoetklachten (Metatarsalgie)

Klacht bij voorvoetklachten/ metatarsalgie
Heb je stekende pijn in de bal van de voet bij staan, wandelen en sporten? Een branderig gevoel, vooral als je schoenen met hoge hakken draagt? Metatarsalgie is een brede benaming voor voorvoetklachten.

Oorzaak metatarsalgie of voorvoetklachten
De oorzaak van pijn in de voorvoet kan komen door een zogeheten holvoetvorm. Of door een korter middenvoetsbeentje van de grote teen ten opzichte van de andere middenvoetsbeentjes. Ook diabetes kan schade veroorzaken aan de zenuwen in de voet. Overgewicht speelt vaak een rol. Maar de voetproblemen komen ook voor bij sporten en werkzaamheden waarbij je lang moet staan. Bij het dragen van te krappe schoenen of schoenen met hoge hakken kan eelt ontstaan onder de bal van de voorvoet. Hoe meer eeltvorming, hoe hoger de druk en hoe pijnlijker het lopen wordt. Vaak is metatarsalgie dus een combinatie van factoren.

Wat zijn de gevolgen van voorvoetklachten/ metatarsalgie?
Metatarsalgie is geen diagnose maar de beschrijving van een symptoom, namelijk voorvoetklachten. Het is een verzamelnaam voor allerlei soorten aandoeningen onder de voorvoet en middenvoet. De pijn komt het meest voor in het midden van de voet in één of meerdere middenvoetsbeentjes. Soms straalt het ook uit naar de tenen. Bekend verschijnsel is een stekende pijn onder de bal van de voet. Overdruk is eigenlijk altijd de boosdoener. Bij het ouder worden verdwijnt de vetlaag onder de kop van de middenvoetbeentjes. Omdat de voet doorzakt, komt er extra druk op de voorvoet. Daardoor zakken de middenvoetsbeentjes verder door. De noodzakelijke vering verdwijnt en lopen en staan wordt pijnlijk.

Wat kun je doen tegen voorvoetklachten/ metatarsalgie?
Er zijn een paar praktische maatregelen om van de pijn af te komen. Het is belangrijk om de druk op de kopjes van de middenvoetsbeentjes te verminderen. Je tenen moeten zich helemaal vrij kunnen bewegen. Raadpleeg bij klachten een Registerpodoloog bij jou in de buurt.

Tips bij voorvoetklachten/ metatarsalgie

  • Zorg voor goede schoenen, vooral als je gaat fietsen of sporten. Soms zijn schoenen met een ruime neus en lage hakken al voldoende om het probleem op te lossen
  • Schoenen met een extra demping kunnen de pijn verzachten
  • Speciale steunzolen met een voorvoetsteun helpen om de pijn verminderen