Tarsaal tunnel syndroom

Bij het tarsaal tunnel syndroom (TTS, soms ook: ‘tarsaletunnelsyndroom’) is er sprake van een beklemming van een voetzenuw (de nervus tibialis), wat resulteert in pijn aan de zijkant van de voet, pijn onder de voet, branden in de voorvoet en/of een brandende voetzool. Het tarsaal tunnel syndroom heeft wel wat weg van het carpale tunnelsyndroom dat in de pols voorkomt, wat alom bekend is. Het tarsaal tunnel syndroom is echter niet zo bekend en wordt vaak over het hoofd gezien bij het stellen van een diagnose bij voetklachten. Het tarsaal tunnel syndroom komt niet frequent voor en wordt waarschijnlijk om die reden vaak niet als zodanig herkend. Massage en oefeningen kunnen bij het tarsaal tunnel syndroom uitkomst bieden. Soms is een operatie nodig.

Oorzaak
De oorzaak van het tarsaal tunnel syndroom is een aanhoudende druk op de tibialiszenuw in de tunnel tussen een bindweefselplaat en de achillespees. Vaak is een verzwikte enkel de boosdoener, maar er is ook een relatie met schildklierziekten, jicht en diabetes. Een acuut optreden van het tarsaal tunnel syndroom komt nogal eens voor bij marathonlopers, wat bekend staat als joggersvoet.

Symptomen van tarsaal tunnel syndroom
Veel mensen met het tarsaal tunnel syndroom klagen over terugkerende brandende pijn in de voet, vooral in de voetzool en in de tenen, wat gepaard gaat met een doof en prikkelend gevoel. Een enkele keer straalt de pijn uit tot in de kuit. Meestal nemen de klachten toe bij lang staan of lopen. Naarmate de dag vordert worden de klachten ook erger. Sommige mensen worden juist ‘s nachts wakker omdat de klachten dan verergeren, vooral na lang staan en hardlopen. Het heffen van je voet en het naar binnen knikken van de enkel kunnen ook pijnklachten veroorzaken. De plek waar je de pijn voelt hangt af van de plek waar de zenuw het meest bekneld wordt; takjes van de betreffende zenuw lopen van de binnenenkel naar het hielbeen en naar de onderkant van de voet. De pijn kan optreden in de hiel, in de voet of in de voorvoet. Vaak biedt het lopen op slippers of blote voeten enige verlichting.

tarsal tunnel syndrome

Behandeling
Indien de klachten ontstaan mede doordat er een afwijkende stand van de voet aanwezig is dienen er podotherapeutische zolen gemaakt te worden om de voet te corrigeren. Hierdoor ontstaat er meer ruimte in de tarsale tunnel waardoor de zenuw minder snel klem komt te zitten.