Therapiezolen

Diverse soorten zolen en orthesen

De behandeling van een registerpodoloog of podoposturaal therapeut zal vaak bestaan uit het aanmeten en verstrekken van therapiezolen. Wij kunnen hierbij van vele materialen en technieken gebruik maken.
In de podoposturale therapie gebruiken we van oudsher vooral de z.g. proprioceptieve technieken. De zolen werken via de propriocepsis (zie onderstaand) direct in op het actieve houdings- en bewegingsmechanisme van ons lichaam, waarbij de voet het aangrijpingspunt is om deze houdingsveranderingen te bewerkstelligen. In de podologie gebruiken we ook ondersteunende, mechanisch corrigerende en drukontlastende technieken. (In de volksmond spreekt men eenvoudigweg vaak van steunzolen, maar er wordt ook gesproken over therapeutische zolen, inlays, supplementen etc.)
Als podoloog maken wij niet alleen vele soorten zolen, maar ook siliconen orthesen, kleine hulpstukken van siliconenrubber om bijvoorbeeld teenproblemen op te lossen. Te denken valt onder andere aan hamertenen, klauwtenen, hallux valgus en likdoorns. Ter ondersteuning gebruiken wij ook diverse tapetechnieken.
De belangstelling voor proprioceptieve zolen is de laatste jaren sterk toegenomen. De grondlegger van deze therapie is de Franse neuroloog Dr. R.J. Bourdiol, die op dit specifieke gebied wetenschappelijk onderzoek heeft verricht. Het onderzoek richtte zich voornamelijk op de menselijke houding en de mogelijkheid hierop invloed uit te oefenen, o.a. door middel van kleine elementen die onder het zoolvlak van de voeten worden geplaatst. Deze elementen van slechts enkele millimeters dikte worden vervat tussen twee plaatjes leer, waardoor ze het uiterlijke kenmerk van een zooltje krijgen.