Werkwijze

werkwijzeHoe verloopt het onderzoek door de podoloog?
Bij het eerste bezoek van een cliënt zal de podoloog de tijd nemen voor uitgebreid podologisch onderzoek. Dit onderzoek bestaat uit een anamnese, gang- en houdingsanalyse, functieonderzoek en voet- en schoeninspectie. De podoloog maakt hierbij gebruik van beeldvormende technieken.

Anamnese
De podoloog zorgt ervoor dat de hulpvraag van zijn cliënt helder is verwoord. Hij vraagt naar het dagelijkse loopgedrag, de lichamelijke klachten, de voorgeschiedenis en het verloop van de klachten.

Ganganalyse
De podoloog onderzoekt het looppatroon van de cliënt. Hierbij worden de afwikkeling van de voet en andere lichaamsbewegingen tijdens het lopen beoordeeld, en daarnaast het gebruik van schoeisel en eventuele loophulpmiddelen. De podoloog kan hierbij gebruik maken van geavanceerde foto- en/of videoapparatuur om het looppatroon nauwkeurig vast te leggen en te bespreken met de cliënt.

Houdinganalyse
De podoloog observeert en meet de houding van de cliënt. Dit gebeurt vaak met een 3D-houdingsmeter, die houdingsafwijkingen objectief meetbaar maakt.

Medida 2Functieonderzoek
De podoloog onderzoekt het functioneren van de gewrichten, spieren en banden in de voet en enkel, en bij houdingsklachten ook de functie en beweeglijkheid van de knieën, heupen en wervelkolom.

Voet- en schoeninspectie
De podoloog onderzoekt de voet onder andere op afwijkingen in de stand van de voet, kleurverandering, huid- en nagelafwijkingen, eeltvorming, zwelling en het vasthouden van vocht (oedeem).  Ook het schoeisel wordt aan inspectie onderworpen, waarbij de podoloog let op slijtage, flexibiliteit, zoolprofiel, kwaliteit, functionaliteit en pasvorm. In elk geval zal de podoloog de meest gedragen schoenen van de cliënt onderzoeken, maar het kan zijn dat hij vraagt om álle schoenen (voor werk, vrije tijd en sport) mee te nemen naar het eerste consult.

Beeldvormende technieken
De podoloog past bij het podologisch onderzoek diverse beeldvormende technieken toe. Naast foto’s en video-opnames kan hij gebruik maken van een grafische afdruk van de voet (podogram), een voetspiegel (podobarscoop), digitale 2D- en 3D-voetscanners en elektronische drukmeetsystemen. Een van de meest recente ontwikkelingen is de toepassing van echografie.

Behandeling door een podoloog
Wanneer uit onderzoek blijkt dat de podoloog u kan helpen, zal hij u informeren over de vervolgbehandeling: podotherapie.